EYYÜBİYE BELEDİYESİ TURİZM FORUMUNA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler, Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Sürdürülebilir Turizm ve Yerel Kalkınma Forumu, Eyyübiye Belediyesinin ev sahipliğinde başladı. Açılış konuşmasını yapan Eyyübiye Belediye Başkanı Meh

12 ülkeden 250 katılımcı ile 2 gün sürecek olan, UCLG-MEWA Sürdürülebilir Turizm ve Yerel Kalkınma Forumu, Eyyübiye Belediyesinin ev sahipliğinde başladı. UCLG-MEWA Turizm Komitesi Başkanı Eyyübiye Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen forumda;  İnanç Turizmi, Sürdürülebilir Turizm, Dirençli Ekonomi, Gastronomi Turizmi,  Jeotermal Turizmi, Kültür Turizmi ve Doğa Turizmi konuları ele alındı.  UCLG MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Arap Kentler Teşkilatı Genel Sekreteri Ahmad Alsubih, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı- UCLG-MEWA Eş Başkanı Burhanettin Kocamaz ile Şanlıurfa Vali Vekili Tarık Açıkgöz’ün açılış konuşmalarıyla başlayan forum, Moderatörlüğünü Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Tuna’nın yaptığı Ekonomik Kalkınma ve Turizm için Ulusal Strateji Planları konulu oturumla devam etti. Oturumda; Turizm Eski Bakanı- 3. Turizm Şurası Turizm Politikaları Komisyon Başkanı Bülent Akarcalı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanı Gürsel Gündoğdu, UCLG aracı Şehirler Forumu Koordinatörü Firdaous Oussidhoum ile Ekonomist Cemal Baş sunumlarını gerçekleştirdi. Yoğun katılımın olduğu,  görsellerle sunumların gerçekleştirildiği ve Moderatörlüğünü Eski Bakan Bülent Akarcalı’nın yaptığı Turizm Potansiyeli, Mevcut Zorluklar ve Çözüm Önerileri konulu 2.oturumda ise Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Tebriz Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Alireza Baghban Hadigheh, Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal ile Al Buhariya Belediyeler Birliği Meclis Üyesi Rabih Joumaa katılımcılara görüşlerini aktardı.

“ ŞANLIURFA YERYÜZÜNDEKİ ÖNEMLİ KADİM ŞEHİRLERDEN BİRİDİR”

Toplantının açılışında konuşan Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, “12 bin yıllık tarihiyle insanoğlunun ortak ata yurduna, Hz. İbrahim ile Hz. Eyüp Peygamberlerin diyarına hepiniz hoş geldiniz.” Dedi.Şanlıurfa’nın yeryüzündeki önemli ve kadim şehirlerden biri olduğunu belirten Başkan Ekinci,” Yeryüzünde önemli ve kadim şehirler vardır. Batıda Atina ve Roma, Doğu’da Mekke, Medine, Kudüs ve tabii Şanlıurfa’da bunlardan biri. Turizm ile ilgili bir toplantının da Şanlıurfa’da yapılıyor olması, tarihe not düşen huşularla ilgili de bir durumu ortaya koyuyor. Şanlıurfa 12 bin yıllık tarihe sahip, Peygamberler Diyarı bir kent Şanlıurfa'mız. İlimiz, sadece ülkemiz için değil insanoğlu için rol model olan bir şehir. Böyle bir şehirde de turizmin konuşuluyor olması büyük önem arz etmektedir. Bugün burada ülkemizle beraber 13 ülkeden katılımcı ile birlikteyiz. Yapılacak oturumlarla gerek ilimizin turizmi gerekse de UCLG-WEMA üyesi ülkelerle ilgili turizm konusundaki hususlar ifade edilecek. Başarı hikayeleri anlatılacak, sorunlar-sıkıntılar dile getirilecek ve bunların çözümüne yönelik ciddi manada katkılar sunulacaktır. Bu yoğun katılımcı grubu bulmuşken ilçemizle ilgili de birkaç hususu ifade etmek istiyorum.  Amazon Mozaikleri Eyyübiye ilçemizde. Dolayısıyla ilimiz mozaikler şehridir. Karacadağ Kayak Merkezi ile kış turizmi, Karaali Kaplıcaları ile Termal Turizmi, bozkırlarda gezen ceylanları ile Yayla Turizmi, serin Fırat suyuyla buluşan sahil şeritleri ve Saklı Cennet Halfeti’deki tekne turları ile göl, sahil ve su sporları turizmi, Şanlıurfa’ya özgü Keklik, Kelaynak ve Güvercinleri ile Ormitoloji Turizmi, Geleneksel El Sanatları, Mutfak ve Damak Lezzeti, Musiki Ustaları, Yaşanan ve Yaşatılan Otantik Mistik yapısıyla Kültür ve Folklor Turizmi gibi turizm çeşitliliğinde önemli bir potansiyele sahiptir.  “ şeklinde konuştu.

“BU FORUMUMUZ İNŞALLAH TURİZME ÖNEMLİ KATMA DEĞER OLUŞTURUR”

Son süreçte Ortadoğu coğrafyasında yaşanan sıkıntılardan dolayı kentin yeterince turist alamadığının altını çizen Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci,” Son zamanlarda özellikle Ortadoğu coğrafyasındaki sıkıntılı durumlardan dolayı, insanoğlunun ortak hazinesi olan ilimiz yeterince ziyaretçi alamıyor. Bölgemizdeki bu sıkıntılı süreçler bittikten sonra açık hava müzesi şeklinde olan Şanlıurfa'mız ve diğer bölgelerimiz tüm insanoğlunun ziyaretine açılmış olacak.  Dolayısıyla turizmden beklenen katma değerler de oluşmuş olacaktır. “ ifadelerini kullandı.

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci’nin ev sahipliği yaptığı foruma; UCLG MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, Arap Kentler Teşkilatı Genel Sekreteri Ahmad Alsubih, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı- UCLG-MEWA Eş Başkanı Burhanettin Kocamaz, Şanlıurfa Vali Vekili Tarık Açıkgöz, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Amman Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İbrahim Khries, Deirinbouh Belediye Başkanı Moomahmmed Saadiye, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli ile çok sayıda STK temsilcisi ve turizm paydaşı katıldı. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler, Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Sürdürülebilir Turizm ve Yerel Kalkınma Forumunun ilk günkü birinci bölümü protokol üyelerinin katılımcılara plaket vermesi ve aile fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.

Eklenme Tarihi: 13.03.2018 15:16